Kysy lisätietoja tai tarjous
PostNordilla saat ratkaisut kaikkiin logistiikkatarpeisiisi.
Oletko viittä vaille valmiina aloittamaan tavaroiden maahantuonnin Euroopan unionin ulkopuolisista maista? Pidä mielessäsi nämä, ennen kuin ryhdyt toimeen.
Selvitä, tarvitaanko tavaroiden maahantuontiin lisenssiä. Saatat muuten olla pulassa tavaroiden saapuessa maahan. Tarkista myös mahdolliset tullimaksut, jotta osaat ottaa ne huomioon talouslaskelmissa.
Tavaran tuomiseen Ruotsiin/Tanskaan/Suomeen tarvitaan EORI-tunnus. EORI-tunnusta käytetään asioidessa minkä tahansa EU-jäsenmaan tulliviranomaisen kanssa. EORI-tunnus haetaan Tullilta.
Jos tuontitoimintasi on säännöllistä, on hyvä hakea Tullilta oma luottonumero. Silloin Tulli lähettää laskun tullimaksusta ja maahantuonnin arvonlisäverosta suoraan sinulle. Jos et ole hakenut luottonumeroa, huolintaliike laskuttaa tullin kantamat viralliset kulut, jolloin he yleensä perivät maksupalvelupalkkio maksujen välityksestä. Tältä kululta on mahdollista välittyä, mikäli sinulla on tullin oman luottonumero.
Maksatko rahdin itse koko matkalta? Vai maksaako tavaran lähettäjä osan lähtömaan kuljetuskustannuksista, kuten noudosta, terminaalimaksuista ja palkkioista koituvat kulut? Toimitusehdot on ilmoitettava selvästi sopimuksessa, jonka solmit maahantuomiesi tavaroiden toimittajan kanssa. On tietysti käytännöllistä, jos lähettäjä hoitaa kuljetuksen alusta loppuun. Haittapuolena on se, että et voi itse vaikuttaa kuljetustapaan, logistiikkapalveluiden tuottajaan etkä siihen, miten kauan kuljetukseen menee. Toimittaja ei välttämättä aina valitse kaikkein kustannustehokkainta vaihtoehtoa. Sen vuoksi kannattaa harkita tarkkaan, kuinka paljon haluat olla vaikuttamassa kuljetukseen.
Hyvä pakkaus on kaiken a ja o, kun on kyse lähetettävästä tavarasta, lähetettiinpä se samaan maahan tai toiselle puolelle maapalloa. Kun on kyse merikuljetuksesta, on tärkeää arvioida lähetettävän tavaran kosteudenkestävyyttä. Ehkä pakkauksissa on hyvä olla mukana jotain kosteutta sitovaa. Keskustele tavaran lähettäjän kanssa, miten lähetettävä tavara pakataan, ja mainitse se tarvittaessa sopimuksessa.
Kuljetustavan valinta perustuu täysin lähetyksen kokoon, tavaroiden arvoon ja kuljetukseen kuluvaan aikaan. Sen vuoksi erilaisille tavaroille on hyvä valita erilainen kuljetustapa. Tietyt tavarat kannattaa kuljettaa lentorahtina, kun taas joillekin kuukauden kestävä merikuljetus on parempi. Eri kuljetustapoja voi myös yhdistellä. Kun pyydät tarjouksia logistiikkapalveluiden tarjoajilta, muista kysyä, mitkä kulut on laskettu mukaan tarjoukseen, niin tiedät, tuleeko sinulle vielä muita maksettavia kuluja.
Vakuutus ei ole pakollinen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että NSAB 2000:n (Pohjoismaisen speditööriliiton yleiset määräykset) mukaan monilla kuljetusyrityksillä ja tavarantoimittajilla on vain rajallinen vastuu lähetettävästä tavarasta. Määräysten mukaan tavaran kuljetuksesta vastaava yritys vastaa taloudellisesti vain lähetettävän tavaran painosta, ei sen arvosta. Yleensä kuljetusvakuutus on osa yritysvakuutusta. Logistiikkapalveluiden toimittaja voi myös myydä kuljetusvakuutuksia jollekin yksittäiselle lähetykselle tai kaikille hallinnassaan oleville lähetyksille.
Kun tavarat saapuvat maahan, jonkun on huolehdittava niistä, lisättävä niihin osoitteet ja hoidettava niiden jakelu eteenpäin. Teet sen itse tai annat sen tehtäväksi varastointi- ja lisäarvopalveluille, TPL:lle, joka tekee tuon kaiken puolestasi. Jos et halua maksaa tullimaksuja ja maahantuonnin arvonlisäveroa, ennen kuin tavarat lähtevät varastosta, on hyvä kääntyä sellaisen logistiikkapalveluiden tarjoajan puoleen, jolla on tullivarasto. Tullivarastoon tarvitaan erityinen lupa, joten useimmat ostavat mieluummin varastointipalvelun.
PostNordilla saat ratkaisut kaikkiin logistiikkatarpeisiisi.