Ohita navigointi ja haku
Verkkopalvelumme ei tue enää Internet Exploreria. Käytä sen sijaan Chrome, Edge, Firefox tai vastaavaa selainta nopeamman ja sujuvamman käytön varmistamiseksi. Öppna i Microsoft Edge

Näin vältät pakettihuijaukset jouluna – “Mobiilisovellus on paras suoja huijareita vastaan”

Paketti- ja logistiikka-alan yritys PostNord muistuttaa, että jouluna pakettien lisäksi liikkeellä on myös useita huijausviestejä. Huijausviestien avulla rikolliset pyrkivät pääsemään käsiksi vastaanottajan pankkitunnuksiin tai muihin arkaluontoisiin tietoihin. Yhtiön mukaan varmin tapa välttyä pakettihuijauksen uhriksi joutumiselta on käyttää kuljetusyritysten omia sovelluksia paketin seurantaan ja noutoon.

Erilaiset pakettihuijausviestit lisääntyvät perinteisesti joulusesongin alla ihmisten tilatessa joululahjoja verkosta ja pakettivolyymien ollessa korkeita. Huijausviestien avulla viestin vastaanottaja houkutellaan usein klikkaamaan viestissä olevia haitallisia linkkejä tai luovuttamaan esimerkiksi pankkitunnukset.

– Pakettihuijauksien tehtailijat usein hyödyntävät ihmisten kiirettä tai kiireen tuntua. Joulu on suurimmalle osalle ihmisistä kiireistä aikaa, jolloin mahdollisuus epämääräiseen viestiin vastaamiseen tai epämääräisen ja haitallisen linkin klikkaamiseen kasvaa, Suomen PostNord Oy:n myyntijohtaja Linda Nyberg kertoo.

PostNord muistuttaa, että salasanoja, pankkikorttinumeroita tai pankkitunnuksia ei tule koskaan luovuttaa viestin välityksellä.

– Me tai muut rehellisesti ja laillisesti toimivat kuljetusyritykset emme koskaan pyydä maksuja, pankkitietoja tai muita henkilökohtaisia ja arkaluontoisia tietoja tekstiviestillä. Emme myöskään koskaan pyydä maksua toimituksesta sen jälkeen, kun tilaus on jo tehty, Nyberg kertoo.

Kuinka välttää huijatuksi tuleminen?

Paras ja varmin tapa välttää huijatuksi tuleminen on käyttää kuljetusyhtiön mobiilisovellusta lähetyksen seurantaan ja noutamiseen. 

 – Kuljetusyhtiön mobiilisovellus on paras suoja huijareita vastaan. Sovelluksesta paketin tilaaja näkee kaikki tarvittavat tiedot paketin toimitukseen ja noutoon liittyen. Seuraamalla lähetystä aina sovelluksesta tilaajan ei tarvitse arvuutella, että onkohan saapunut tekstiviesti huijaus tai tarvitseeko siihen reagoida, Nyberg kertoo.

Jos tilaaja kuitenkin haluaa hyödyntää saapumisilmoituksissa teksti- tai sähköpostiviestejä, voi hän pyrkiä varmistamaan viestin aitouden eri tavoin.

– Jos viestissä on esimerkiksi lähetyksen seurantanumero, voit tarkistaa lähetyksen tiedot suoraan verkkosivuiltamme Haku-ominaisuutta hyödyntämällä. Nykyään huijarit voivat käyttää apunaan tekoälyä, jonka avulla he voivat lähettää myös kieliopillisesti virheettömiä viestejä. Kielioppivirheiden lisäksi kannattaa siis tarkistaa muun muassa kuljetusyhtiön logon oikeellisuus. Esimerkiksi PostNord kirjoitetaan virallisesti niin, että P ja N ovat isoja kirjaimia. Logoa ja sinistä väriä voit verrata PostNordin verkkosivun vastaaviin, Nyberg ohjeistaa.

PostNordin top 5 -vinkit huijauksilta suojautumiseen:

  1. Käytä ainoastaan kuljetusyhtiön mobiilisovellusta tilausten seurantaan ja noutamiseen. Lataa sovellus sovelluskaupasta mieluiten hyvissä ajoin ennen tilauksen tekemistä. Sovelluksen kautta voit helposti olla myös yhteydessä asiakaspalveluun epäselvissä tilanteissa.

  2. Älä koskaan anna salasanoja, pankkikorttinumeroita tai pankkitunnuksia, mikäli niitä pyydetään viestissä. Jos niitä kysytään, on kyseessä huijaus. Oikeassa saapumisilmoituksessa ei niitä kysytä.

  3. Älä vastaa huijaukseksi epäilemääsi viestiin. Jos viestissä on lähetyksen seurantanumero, voit tarkistaa ja seurata lähetystäsi suoraan kuljetusyhtiön verkkosivuilta.

  4. Älä klikkaa linkkejä, jos et ole varma mihin ne johtavat. Poista sen sijaan viesti suoraan avaamatta liitteitä ja klikkaamatta linkkejä.

  5. Pyri tarkastamaan huolellisesti, kuka on viestin lähettäjä. Jos sinulla on vaikeuksia saada selvää kuka lähettäjä on, on kyseessä usein huijaus.

Jos olet kuitenkin tullut huijatuksi ja esimerkiksi maksanut huijausviestissä pyydetyn maksun, ota yhteyttä omaan pankkiisi ja selvitä, voiko maksun peruuttaa. Tee myös aina rikosilmoitus poliisille.